Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Täällä voitte lukea tietoa Potter kirjoista!

 


 

Harry Potter ja viisasten kivi

Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. Hän tosin asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun.

Harrylle avautuu kokonaan uusi maailma, johon kuuluvat velhot, noidat, yksisarviset ja lohikäärmeet. Harry saa tietää olevansa velhojen sukua! Silti kaikki on aloitettava alusta. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkaisemaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja pelissä on tiedät-kai-kuka?

Harry Potter ja Viisasten kivi -kirja on myös saatavana äänikirjana. Julkaistu 19.5.2003.

Alkuteos: Harry Potter and the Philosopher's Stone (1997)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 1998
Julkaistu Suomessa 28.9.1998

Palkinnot:
- Children's Book Award 1998
- Young Telegraph Book Award 1998
- Sheffield Children's Book Award 1997
- Birmingham Cable Book Award 1997 


Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Harry Potterin ankea kesäloma Dursleyn perheen luona päättyy vauhdikkaasti, kun noitakoulusta tutut Weasleyn veljekset hakevat hänet luokseen lentävällä Anglialla. Ensimmäistä kertaa Harry pääsee tutustumaan oikeaan velhoperheeseen, jossa loihditaan ruokaa, luetaan eläviä taikakirjoja ja kitketään puutarhasta menninkäisiä.

Sekopäinen Dobby-tonttu on varoittanut Harrya palaamasta takaisin Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun, mutta mikään ei saisi Harrya jäämään sieltä pois. Toinen lukuvuosi ei kuitenkaan ala Harryn ja Ron Weasleyn osalta aivan suunnitelmien mukaan. Jostain merkillisestä syystä he eivt pääse Tylypahkan pikajunan kyytiin. Kun he lopulta saapuvat kouluun, on vastaanotto kirjaimellisesti murskaava. Ja pian koulussa alkaa tapahtua kummia. Miksi Harry kuulee pelottavia ääniä, joita muut eivät kuule? Kuka tai mikä jähmettää koulun asukkaita? Entä mitä kätkee sisäänsä salaisuuksien kammio?

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirja on myös saatavana äänikirjana. Julkaistu 23.7.2004.

Alkuteos: Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 1999 
Julkaistu Suomessa: 4.10.1999

Palkinnot:
- British Book Award for Children's Book of the Year 1998
- Gold Medal 9 - 11 years Scottish Arts Council Children's Book Award 1999
- FCBG Children's Book Award
- The Bookseller Author of the Year 1998
- Children's Book of the Year North East Book Award 1999
- North East Scotland Book Award 1998 


Harry Potter ja Azkabanin vanki

Vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta, ja nyt hän on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että h?ä haluaa etsiä k?siinsä Harry Potterin.

Taikaministeriö on valppaana, ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa? Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Hermionen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.

Harry Potter ja Azkabanin vanki -kirja on myös saatavana äänikirjana. Julkaistu 18.2.2005.

Alkuteos: Harry Potter and the Prizoner of Azkaban (1999)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 2000 
Julkaistu 6.3.2000

Palkinnot:
- Gold Medal 9-11 years Whitbread Children's Book of the Year 1999
- British Book Awards 1999
- The Bookseller Author of the Year 1998
- FCGB Children's Book Award 1999 


 Harry Potter ja liekehtivä pikari

Harry Potter herää Likusteritiellä arvessaan tuntuvaan polttavaan kipuun. Sitä ennen hän on nähnyt kammottavan todentuntuista ja pelottavaa unta, jossa on kuulunut Voldemortin ääni?

Huoli arvesta kevenee hiukan, kun hän saa kutsun lähte? Weasleyn veljesten ja Hermionen kanssa huispauksen maailmanmestaruuskisoihin. Loppuottelu on huippujännittävä ja kisojen tunnelma iloisen riehakas, kunnes tilanne yhtäkkiä muuttuu sekasortoiseksi ja uhkaavaksi: kuolonsyäjät marssivat esiin ja taivaalle leimahtaa pimeän piirto.

Harryn neljänten? kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, joihin osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua, Beauxbatons ja Durmstrang. Kustakin koulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoja ja ajattelua mittaavaan koetukseen, ja kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat turnajaisia omia suosikkejaan kannustaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu: taikaolentojen hoidossa tutustutaan räiskeperäisiin sisuliskoihin, Sibylla Punurmio ennustaa Harrylle synkkää kohtaloa ja pimeyden voimilta suojautumista opettaa omalaatuinen Alastor Villisilmä Vauhkomieli.

Seuralaisen pyytäminen joulutanssiaisiin tuntuu Harrysta lähes ylivoimaisen vaikealta tehtävältä, mutta edessä ovat vielä koitokset, joiden veroisia Harry ei ole koskaan aikaisemmin kokenut.

Alkuteos: Harry Potter and the Goblet of Fire (2000)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 2001
Julkaistu 14.2.2001 


Harry Potter ja Feeniksin kilta

Kesän siihen mennessä kuumin päivä oli päättymäisillään..

Viisitoistavuotias Harry kohtaa ankeuttajat jo ennen kuin lukuvuosi Tylypahkassa alkaa. Koulussa h?n joutuu uuden opettajan, Dolores Pimennon, silmätikuksi. Arpea särkee polttavasti ja Harry näkee niin merkillisiä unia, että pelkää menettävänsä järkensä. Lordi Voldemort on liikkeellä, vai onko?

Aina ei ole helppo tietää, mikä on totta ja kehen voi luottaa.


Alkuteos: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 2004


 

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Harry Potterin kuudes lukuvuosi on täynnä yllätyksiä!

Lontoossa kolea, leppymätön sumu ei hellitä, vaikka on heinäkuu.  Silta sortuu, ihmisiä murhataan, pyörremyrsky riehuu maan länsiosassa. Jästien pääministerillä riittää huolia, mutta taikaministerillä, Cornelius Toffeella, ei ole yhtään helpompaa: hän on saanut potkut. Harry Potterin kesäoma keskeytyy, kun itse Albus Dumbledore saapuu Likusteritielle tapaamaan Harry Potteria. Mitä on tapahtunut? 

Harry Potterin kuudes lukuvuosi käynnistyy muutosten merkeissä. Tylypahkaan tulee taas uusi opettaja joka ryhtyy opettamaan taikajuomia. Oppikirja Taikajuomien valmistus edistyneille tulee tutuksi kaikille taikajuomia opiskeleville, mutta varsinkin Harrylle, joka yllättää sen avulla sekä itsensä että muut.

Harry on nyt kuusitoistavuotias. Kuluvan vuoden aikana hän ja hänen luokkatoverinsa täyttävät seitsemäntista vuotta, tulevat täysi-ikäisiksi ja saavat aloittaa  ilmiintymiskurssin. Rakkaushuolet piinaavat yhtä jos toista, myös Harrya, Ronia ja Hermionea. Mutta kaikkein järisyttävin muutos on se, ett? Dumbledore alkaa antaa Harrylle yksityistunteja! Miksiköhän?

Alkuteos: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Tammi, 2006
Julkaistu 16.3.2006

Palkinnot:
- British Book Award, 2006


 

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

 

"Taikaliikenneosastoon on jo sijoitettu useita meikäläisiä. Jos Potter ilmiintyy tai käytt?? hormiverkkoa, me tiedämme sen v?littömästi."
"Hän ei tee kumpaakaan", Kalkaros sanoi. "Kilta karttaa ministeriön valvomaa tai säätelemää liikennettä; he eivät luota mihinkään millä on jotain tekemistä ministeriön kanssa."
"Sitä parempi", Voldemort sanoi. "Pojan on liikuttava avoimesti. Huomattavasti helpompi kaapata." 
Voldemort katsoi ylhäällä pyörivää ruumista ja jatkoi: "Minä hoidan pojan henkilökohtaisesti. Harry Potterin suhteen on tehty liikaa virheitä. Osan olen tehnyt itse. Se, että Potter elää, johtuu enemmä
n minun erehdyksistäni kuin hänen saavutuksistaan."

Harry Potterin harteilla lepää suunnaton vastuu ja lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: hänen on etsittävä ja tuhottava loput Voldemortin hirnyrkit. Heinäkuun viimeisenä päiväänä Harry täyttää seitsemäntoista vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi. Hänen on jätettävä kodikas ja turvallinen Kotikolo ja seurattava polkua joka on hänelle viitoitettu. Koskaan ennen ei Harry ole tuntenut itseään näin yksinäiseksi. Hän on täynn? kysymyksiä, joiden ratkaisut ovat täysin hämäränpeitossa. Ja aika käy vähiin, Voldemort joukkoineen on aivan Harryn kintereillä. Pystyykö Harry vastaamaan haasteeseen, jonka hän jo syntyessään sai?

J. K. Rowlingin Harry Potter ja kuoleman varjelukset on hengästyttävä, koskettava ja henkeäsalpaavan jännittävä päätös seitsenosaiselle teossarjalle, joka on vavahduttanut koko maailmaa ja tuonut Tylypahkan velhokoulun osaksi miljoonien ihmisten elämää. Se on taikuutta, johon pystyy vain mestari.

Kannen Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjaan on tehnyt Mika Launis, kuten sarjan aiempiinkiin osiin. Kannen saa julkaista vain sellaisenaan kirjaan liittyvissä yhteyksissä.

Tammi julkaisee Jaana Kapari-Jatan suomentaman teoksen 7.3.2008.


Tiedot on otettu Tammen (Tammi) Harry Potter sivuilta (http://www.harrypotter.fi/p/3/)

©2019 HP-Pahka 2.0 - suntuubi.com